Dinsdagmiddag 7 juli was de officiële kick-off voor de bouw van YES!Delft met bio-faciliteiten. Vanaf maart 2016 biedt dit nieuwe gebouw op de campus van de TU Delft ruimte voor industriële biotech startups. Zo’n 50 betrokkenen zagen hoe TU Delft, Provincie Zuid-Holland en Gemeente Delft hun samenwerking bezegelden.

YESDelft-met-bio-faciliteiten-01-797x1024Het succes van YES!Delft en de behoefte aan laboratoriumruimte voor technologische startups in de regio waren redenen voor de TU Delft om de capaciteit uit te breiden met een nieuw pand. Daarnaast heeft de universiteit zich als doel gesteld ondernemerschap te stimuleren. YES!Delft met bio-faciliteiten wordt gerealiseerd samen met de Gemeente Delft, de Provincie Zuid-Holland en de Europese Unie. Het is een van de projecten uit het investeringsprogramma Economische Agenda Zuidvleugel.

Het gebouw draagt bij aan het behoud van innovatieve startups en groeiende bedrijven voor de regio, wat ook goed is voor de werkgelegenheid. Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Economie): “YES!Delft met bio-faciliteiten helpt de biobased economy in Zuid-Holland verder op weg. Vergroening en verduurzaming van de chemie is een van de speerpunten van de provincie Zuid-Holland.” Wethouder Ferrie Förster: “De ambitie van Delft is verdubbeling van de kenniseconomie in 2030. We staan als stad niet alleen voor deze uitdaging; we pakken het als regio aan. Ik heb er alle vertrouwen in dat we de doelstelling gaan halen. Met de opening van YES!Delft met bio-faciliteiten zetten we een ongelooflijk belangrijke stap. YES!Delft is erkend als beste Europese incubator en met dit nieuwe pand biedt Delft start-ups en ook groeiende bedrijven nog meer ruimte. Ook YES!Delft met bio-faciliteiten zal gaan fungeren als motor voor de regionale werkgelegenheid.” Paul Althuis, directeur kennisvalorisatie TU Delft, vult aan: “Voor de TU Delft hebben ondernemerschap en ontwikkeling een centrale positie binnen valorisatie. Dit doen we via het onderwijs en ook een tweede starters gebouw draagt daar zeer aan bij. Het feit dat er lab-faciliteiten in zitten geeft jonge bedrijven uit de biotechnologie en chemie een uitstekende kans hun idealen wekelijkheid te laten worden.”

Over YES!Delft met bio-faciliteiten
Op het TU Delft Science Park Technopolis verrijst momenteel YES!Delft met bio-faciliteiten. Het ontwerp en de bouw wordt gerealiseerd door Cordeel Nederland BV in samenwerking met architectenbureau Cepezed. Naast hoogwaardige kantoorruimte biedt het pand ook laboratoriumruimte, geschikt voor onderzoek op ML1 en ML2 niveau, plus  gemeenschappelijke labfaciliteiten. Op de begane grond wordt de nieuwbouw gekoppeld aan het huidige YES!Delft pand waardoor algemene voorzieningen gedeeld kunnen worden. Kantoor- en/of laboratoriumruimte is te huur vanaf 26m2 en is beschikbaar vanaf maart 2016. Met dit aanbod hopen de betrokken partijen om ook industriële biotech startups goed te kunnen faciliteren.